- -81,00 zł
Virosol 20kg Silnie wirusobójczy preparat do dezynfekcji powierzchni.
- Preparat na bazie aldehydu, przeznaczony jest do stosowania w obszarze rolno-weterynaryjnym
- Wykazuje właściwości biobójcze przy bardzo małych stężeniach roboczych 0,25 % (bakteriobójcze i grzybobójcze ) 0,75 % (wirusobójcze)
- Bardzo dobrze się pieni
- Nie zostawia osadów przy zamgławianiu termicznym
- Odczyn Kwaśny 3-4 Ph
- Żółta barwa, zapach cytrynowy
- Dostępne opakowania: 1 Kg, 10 kg, 20 kg
OPIS:
W sektorze spożywczym służy do dezynfekcji (posiada właściwości bakterio- i grzybobójcze): urządzeń i powierzchni związanych z procesem produkcji, transportu, przechowywania żywności przeznaczonej dla ludzi i zwierząt, powierzchni kontaktujących się z żywnością oraz środkami żywienia zwierząt.
W sektorze użyteczności publicznej służy do dezynfekcji (posiada właściwości bakterio- i grzybobójcze): powierzchni ścian, blatów, posadzek nie mających kontaktu z żywnością. VIROSOL jest mieszaniną służącą do dezynfekcji (wykazuje działanie bakterioi grzybobójcze) pomieszczeń i narzędzi w pieczarkarniach oraz szklarniach poza cyklami produkcyjnymi po usunięciu gleby.
W sektorze higieny weterynaryjnej służy do dezynfekcji materiałów i powierzchni mających związek z hodowlą lub transportem zwierząt oraz budynków inwentarskich.
W sektorze weterynaryjnym wykazuje działanie: bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze.
SKŁAD:
- Alkil (C12-16) chlorku dimetylobenzyloamonu;
- Glutaral (aldehyd glutarowy)
- Kwas ortofosforowy
WŁAŚCIWOŚCI BIOBÓJCZE:
-
Bakteriobójcze - stężenie 0,25%: czas kontaktu 30 minuty, dla temperatury 10°C (obszar weterynaryjny); stężenie 0,25%: czas kontaktu 5 minut, temperatura 20°C (sektor spożywczy i użyteczności publicznej).
- Grzybobójcze - stężenie 0,25%: czas kontaktu 30 minuty, dla temperatury 10°C (obszar weterynaryjny); stężenie 0,25%: czas kontaktu 15 minut, temperatura 20°C (sektor spożywczy i użyteczności publicznej) .
- Wirusobójcze - stężenie 0,75%: czas kontaktu 30 minut, temperatura 10°C (obszar weterynaryjny).
ZASTOSOWANIE:
- Dezynfekcja powierzchni oraz instalacji w przemyśle spożywczym,
- Dezynfekcja budynków inwentarskich, środków transportu zwierząt, urządzeń i narzędzi w obszarze weterynarii,
- Dezynfekcja powierzchni blatów, ścian, posadzek w sektorze użyteczności publicznej,
- Dezynfekcja pomieszczeń oraz narzędzi w pieczarkarniach i szklarniach. Dezynfekcja w szklarniach i pieczarkarniach może się odbywać tylko poza cyklami produkcyjnymi po usunięciu gleby.
- Dezynfekcja pustych pomieszczeń w wylęgarniach
- Dezynfekcja pustych pomieszczeń, hal i magazynów metodą zamgławiania
SPOSÓB UŻYCIA:
Przygotować roztwór roboczy VIROSOLU, w zależności od obszaru dezynfekcji, o stężeniu: 0,25-0,75% wag. rozpuszczając
0,25kg – 0,75kg VIROSOLU w 100 kg (litrach) wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Przy pomocy systemu pianowego, używając urządzeń do natrysku lub zamgławiania pokryć powierzchnie przeznaczone do
dezynfekcji przygotowanym roztworem roboczym. Dostosować czas kontaktu z powierzchnią do stężenia roztworu roboczego,
temperatury, rodzaju i obszaru dezynfekcji (patrz wyżej).
Po upływie zalecanego czasu kontaktu powierzchnie dokładnie spłukać wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
Produkt działa szkodliwie po połknięciu. Powoduje poważne oparzenia skóry i uszkodzenia oczu. Może powodować reakcje alergiczną skóry.
Działa szkodliwie w następstwie wdychania. Może powodować objawy astmy lub trudności w oddychaniu w następstwie wdychania.
Działa bardzo toksycznie na organizmy wodne. Podczas przelewania mieszaniny używać odpowiednią odzież ochronną,
rękawice, ochronę oczu i twarzy.
Przechowywać tylko w prawidłowo oznakowanych opakowaniach producenta w chłodnym miejscu ale w temperaturach dodatnich, nie dopuszczać do ogrzania powyżej 25°C i do przechłodzenia poniżej 10°C. Przechowywać w miejscu
chronionym przed dostępem promieni słonecznych i zabezpieczonych przed dostępem osób nieupoważnionych. Nie mieszać z innymi produktami.
Opakowania po opróżnieniu powinny być zwrócone do producenta. Zalecanym środkiem czyszczącym jest woda, ewentualnie z dodatkiem detergentów. Opakowania nie nadające się do oczyszczenia powinny być utylizowane jak produkt. W przypadku samodzielnej utylizacji opakowań, należy przeprowadzić ją przestrzegając: Ustawy o gospodarce pakowaniami i odpadami opakowaniowymi Dz.U z 2013 r. poz. 888.